Un comentariu

Ce este prietenia?

Jenga Hands

Clarisa Florescu: Ȋn ultimul timp tot mai des întâlnesc oameni care se întreabă ce este prietenia, dacă există cu adevarat. Tu ce crezi, Alisa?

Alisa Dancu: Prietenia este o relație specială între două persoane. Da, eu cred în prietenie, cred că există prieteni adevărați dar sunt foarte greu de găsit, iar atunci când găsești unul trebuie să-l păstrezi. Un prieten adevărat este cel căruia ai curajul să-i spui orice secret și știi că nu-l va zice nimănui, este cel care te ascultă întotdeauna și încearcă să te înțeleagă și este cel care deși știe toate ciudățeniile tale încă este alături de tine. O relație adevărată de prietenie se construiește în timp și se bazează pe adevăr, doar așa prietenia poate rezista mult timp. Dar tu?

Clarisa Florescu: Sunt de acord cu tine. Şi eu cred că există prieteni adevaraţi. Prietenia adevarată e o relaţie specială. Când zici prietenie nu vorbeşti de interese ascunse, vorbeşti de oameni speciali ce au un loc în viaţa ta, care ştiu să te facă să zâmbeşti în momente grele, care ştiu să-ţi fie alături atât la bine cât şi la greu, care ştiu să te încurajeze când ai nevoie, care ştiu să te certe când greşeşti. Cunosc astfel de persoane (printre care şi tu, Alisa) şi sunt foarte bucuroasă că faceţi parte din viaţa mea. Aş putea vorbi ore întregi pe acest subiect. De ce crezi că lumea începe să se îndoiască de existența unei prietenii adevărate?

Alisa Dancu: Pentru că sunt mult prea multe persoane care au interese ascunse.

Clarisa Florescu: Ai vrea să vedem şi părerile altor persoane?

Alisa Dancu: Desigur, chiar sunt curioasă.

1493055_628552917201774_1109848149_n

Clarisa Florescu: Mihaela, ce părere ai despre prietenie?

Mihaela Maria Megieşan: Prin “definiţie” prietenia este o relație afectivă  și de cooperare între două persoane. Este un sentiment de simpatie, respect, afinitate reciprocă ce leagă două fiinţe umane.

Clarisa Florescu: Ce crezi despre prietenie?

Mihaela Maria Megieşan: Ce cred eu despre prietenie ? Eu cred că-i o perlă rară, un lucru pe care ni-l dorim fiecare dintre noi. Cei ce au prieteni se pot considera foarte norocoşi. Dar ce este prietenia ? Cred că este o relaţie care se situează undeva între dragoste, înţelegere, comunicare …

Clarisa Florescu: Care sunt ingredientele unei prietenii şi cum ai descri-o?

Mihaela Maria Megieşan: Ingredientele unei prietenii sunt : simpatia , disponibilitatea, reciprocitatea, preocupările comune, sinceritatea, respectul. Să împarţi cu un prieten clipe plăcute, să găseşti în el un confident şi o fiinţă tolerantă, să te iubească şi să te accepte aşa cum eşti. Prietenul este acea persoană care se gândeşte pentru tine ca pentru el însuşi. Prietenia este o legătură mai strânsă decât cea de sânge, o legătură făcută de inimă … prietenii adevăraţi te înţeleg cu adevărat şi îţi oferă necondiţionat dragostea şi sprijinul lor, nu te judecă şi te iartă atunci când le greşeşti, iar tu în schimb le dai aceleaşi lucruri … pentru mine prietenia e unul din cele mai importante lucruri şi sunt tare recunoscătoare pentru prietenii pe care îi am.

Clarisa Florescu: Parcă ai citit rânduri din inima mea, iar apoi le-ai redat mai bine decât aş fi făcut-o eu. Mulţumesc!

264104_227062717321580_137019692992550_854620_6078233_n_large

Alisa Dancu: Ce înțelegi prin prietenie?

Nicoleta Vlad: Nu prea am mulți prieteni, sau poate că am, dar îmi place să le spun cunoștințe. Singura pe care o numesc prietenă e prietena mea cea mai bună. Chiar dacă nu ne plac aceleași lucruri, ne înțelegem de minune. Chiar dacă nu ne vedem tot așa de des din cauza liceului și a claselor diferite știu că e mereu lângă mine și mi-e mereu alături, chiar dacă fizic nu e. Mi-a fost alături în cele mai grele momente… Și chiar dacă eu aveam un zâmbet până la urechi ea știa că de fapt eu sunt supărată din diferite motive și mereu m-a ajutat să trec peste. Cam asta înteleg eu prin prietenie…

Alisa Dancu: Mulţumesc!

large (5)

Clarisa Florescu: Ce este pentru tine prietenia?

Dică Sergiu: Prietenia îi atunci când două sau un grup de persoane se înţeleg pe cale amiabilă.

Clarisa Florescu: Cum vezi prietenia?

Dică Sergiu: Acum intervin mai multe chesti… unii vor să se împrietenească cu tine pentru că ai o stare financiară mai bună şi poate îi poţi ajuta mai tarziu, unii cărora chiar le place să aibă prieteni şi nu sunt pe interes (aştia sunt mai puţini) şi nu ştiu… alţii care se împrietenesc cu tine păstraţi legătura şi după un timp uită de tine şi te caută când au nevoie de ajutor. Cum văd eu prietenia? Simplu…poate că îi o chestie bună şi îţi ocupă timpul când nu ai ce să faci şi ai la cine să apelezi… Îi complicată treaba cu prietenia.

Clarisa Florescu:  Mulţumim de ajutor!

images

Alisa Dancu: Cum ai descrie tu un prieten?

Adrian: Un prieten e persoana care e mereu lângă tine chiar și atunci când nu meriți să fie, când e de acord cu tine cu toate că nu ai dreptate, când te critică doar pentru a te ajuta. E persoana care cu toate că ai defecte nu vrea să te schimbe ci te acceptă așa cum ești. E persoana care te ia în brațe când ți-e greu.

Alisa Dancu: Și crezi că există astfel de prieteni?

Adrian: Există însă se plictisesc de tine.. nu sunt mereu lângă tine, te uită… dar pentru o perioada de timp există.

Alisa Dancu: Crezi în prietenie la distanță, de exemplu prin intermediul internetului?

Adrian: Eu de obicei am încredere în persoanele de pe internet pentru că dacă sunt false nu mă deranjează atât de mult deoarece nu mă cunosc in realitate, nu avem cunoștințe comune să divulge secretele…

Alisa Dancu: Mulțumim mult pentru timpul acordat!

Pace

Deși fiecare dintre noi avem relații de prietenie cu diferite persoane, pe acest subiect putem vorbi foarte mult deoarece  fiecare dintre noi vorbește prin prisma propriilor experiențe avute. Unii suntem mai direcți, alții mai rezervați, unii încă avem încredere în prietenia adevărată, alții ne-am pierdut-o.

Acum mă adresez vouă, cititorilor, voi credeți în prietenia sinceră, autentică? Ce reprezintă pentru voi prietenia?

One comment on “Ce este prietenia?

  1. Nu, eu nu cred in prietenie.Eu am fost hartuit mereu.Nimeni nu era perfect pentru mine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: